Duurzaam(er) wonen?
Met energiebesparende maatregelen bespaar je niet alleen in de portemonnee, maar draag je ook je steentje bij aan het milieu. Maar waar begin je met verduurzamen?
Doe de duurzaamheidsscan Neem contact op
Deskundigen houden er rekening mee dat de prijzen van gas en olie in de komende jaren hoger blijven dan wij gewend waren. De kosten van energie maken daardoor een steeds groter deel uit van de woonlasten. Naast de lasten van de hypotheek zijn de lasten van energie steeds belangrijker om een goed beeld te krijgen van de betaalbaarheid van een woning.
Wanneer je erover denkt om je woning te verduurzamen, kan het zijn dat je even niet weet waar te beginnen of hoe dit te financieren. We zetten een aantal zaken op een rij.
Ruime financieringsmogelijkheden
Veel financiële instellingen bieden extra mogelijkheden van financiering aan wanneer je deze financiering wilt gebruiken om jouw woning te verduurzamen. Daarnaast zijn er inmiddels de nodige subsidieregelingen die het aantrekkelijk maken om nu de eigen woning te verduurzamen, maar zijn er ook nog tal van andere opties zoals bijvoorbeeld een energiebespaarlening.
Duurzaam Bouwloket
Alle Zeeuwse gemeenten maken gebruik van een eigen onafhankelijk energieloket voor inwoners, het Duurzaam Bouwloket. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen invulling. Voor alle gemeenten is er de website www.duurzaambouwloket.nl. Hier zie je eenvoudig per gemeente alle informatie over energiebesparingen, isolatiemogelijkheden en subsidieregelingen die voor jou van toepassing is.
Terugverdientijd wordt korter
Door de hogere kosten van energie “verdien” je de investering die je doet steeds sneller terug. Zodra je de investering hebt “terugverdiend” ga je dus echt financieel rendement maken. Dat rendement zal veel hoger zijn dan het rendement dat je bijvoorbeeld op jouw spaargeld ontvangt.
5 redenen om te kiezen voor duurzaam wonen
Energiezuinig wonen heeft invloed op het wooncomfort. De eerste stap naar een duurzaam huis begint meestal met het isoleren van een woning. Dat merk je direct: je huis voelt comfortabel warm aan op koude dagen en blijft langer koel als het buiten warm is.
Omdat een duurzame woning minder warmte verliest, hoef je minder te stoken. Bij een energiezuinig huis gaan de kosten dus omlaag. Ook niet verkeerd: duurzame woningen doen het goed op de woningmarkt. Het wordt daardoor makkelijker je woning te verkopen en waarschijnlijk ook nog tegen een hogere prijs.
Wanneer je energiezuinig woont blijft je woning altijd up-to-date. En het hoeft niet allemaal in één keer te gebeuren. Je kan ook je huis stapsgewijs verduurzamen, daarmee voorkom je eenmalige (grote) investeringen. Zo werk je gefaseerd naar een duurzaam huis!
Duurzaam wonen is niet alleen voordelig voor jou, maar heeft natuurlijk ook een maatschappelijk voordeel. Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, stoot minder CO2 uit en daarmee ontlast je toekomstige generaties.
Duurzaamheid betekent ook onafhankelijkheid. De komende jaren blijven de prijzen van gas en elektra stijgen. Door de prijzen omhoog te schroeven wil de overheid huishoudens stimuleren om van het gas af te gaan. Met het verduurzamen van je huis en de keuze voor alternatieve energiebronnen – zoals zonnepanelen of een warmtepomp – word je onafhankelijk van externe partijen en fluctuaties in prijzen.
Meer informatie?
Er zijn veel mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Maar wat is een passende keuze voor jouw persoonlijke situatie? Wij helpen je met uitzoeken wat bij jou past. Bel, app of neem contact op via onderstaand formulier.